niedziela, 10 lutego 2019

Kwitnąca czekolada.

Kwitnąca czekolada. 


Prawie każdy człowiek lubi czekoladę. Jedni lubią , a inni uwielbiają. Niektóry czarną , inni białą, z orzechami lub z truskawkowym nadzieniem...Każda smakuje inaczej..
Spróbujmy zabawić się w "chocolatier " i stwórzmy indywidualną ,spersonalizowaną czekoladę.
Pokażmy w ten sposób kochanej osobie,że o niej myślimy i poświęcamy czas , nie tylko wtedy, gdy jesteśmy razem.


Potrzebujemy:

200g czekolady lub kuwertury( białej lub czarnej)
blaszkę do pieczenia
 papier do pieczenia
kwiaty ( sprawdźmy czy nadają się do jedzenia: w niektórych sklepach można kupić jadalne kwiaty, a często wystarczy spytać czy zakupione kwiaty pochodzą z ekologicznych plantacji)
orzechy, migdały, suszoną żurowiną itp.

Do roboty:

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej( wersja dla zaawansowanych:)). Płynną czekoladę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Świeżo zerwane płatki róż rozkładamy na wciąż płynnej czekoladzie i dorzucamy pozostałe składniki. Wstawiamy blaszkę do lodówki i pozostawiamy na ok. 1 godzinę.


Kwiaty więdną , więc czekoladę zjedzmy jeszcze tego samego dnia!


1 komentarz:

Białe kwiaty - jak pracować w bukiecie z białym kolorem? Pięć zasad komponowania bukietu.

  Kolor biały to bardzo trudny i skomplikowany kolor. We florystyce wszystkie kolory achromatyczne są trudne do zastosowania, a kolor biały ...